Државно тестирање из руског језика

Од октобра 2022. године, у просторијама парохијског дома цркве Вазнесења Господњег и по благослову цркве, почела је бесплатна обука из руског језика. Касније, због недостатка времена, часови су пренешени у просторије Друштва српско-руског пријатељства "Александар Невски", Суботица.

Курс је трајао до краја јуна месеца 2023. године а од 15 септембра 2023. године је настављен по благослову православне цркве. Настава се одржавала у просторијама Друштва српско-руског пријатељства "Александар Невски" у Нушићевој 2. Наставу је држала професорка руског језика као страног а уједно и председница Друштва Алла Бартошић.

20. децембра 2023. године у просторијама Политехничке школе и 21. децембра 2023. године у просторијама Фондације "Данило Киш", одржано je Државно тестирање из руског језика на ниво знања А1 и Б1. Све је обављено у оквиру рада Друштва српско-руског пријатељства "Александар Невски"-Суботица и Центра за отворено образовање и обуку из руског језика Државног Филолошког универзитета "Л. Н. Толстој" из руског града Тула.

На тестирање је дошла кандидат филолошких наука, доцент Државног универзитета у Тули Лариса Барулина, која је и спровела тестирање.

Сви полазници курса су успешно положили испит и током јануара месеца из г. Тула у Суботицу ће се доставити званични сертификати који потврђују ниво знања руског језика.

Између Универзитета "Л. Н. Толстој" и Друштва српско-руског пријатељства "Александар Невски" потписан је и уговор о сарадњи.

Са часовима руског језика ће се наставити крајем јануара а следеће тестирање се очекује крајем пролећа.

Фото

 
Joomla Extensions