Руско географско друштво у Суботици

Дана 10.05.2019.г., у 19 ч у просторијама Друштва српско-руског пријатељства "Св. Александар Невски", одржана је презентација Руског географског друштва у Србији. Директор развојног центра Проф.др Мирољуб Милинчић са сарадницима је упознао наше чланове о оснивању, начину рада и циљевима Друштва. Након приказивања филма о Друштву и разговора са Проф Милинчићем договорено је да се 27.05.2019.г., на Отвореном Универзитету постави изложба фотографија са конкурса о активностима друштва.

Руско географско друштво је основано по налогу цара Николаја I током 1845. године. Идеју за оснивање Друштва дао је адмирал Фјодор Петрович Литке, васпитач будућег првог председника Руског географског друштва великог кнеза Константина Николајевича. Главни циљ организације био је да се окупе и помогну најбољи млади руски истраживачи да свеобухватно истраже домовину.
Ево како је описао суштину Руског географског друштва познати географ, путник и државник Петар Петрович Семенов-Тиан-Шански:
“Слободно је и отворено за све оне који су прожети љубављу према својој домовини и дубоком, непоколебљивом вером у будућност руске државе и руског народа”.

Током година, Руским географским друштвом су руководили представници царске куће Романових, познати путници, истраживачи и државни службеници.
Руско географско друштво је дало велики допринос проучавању европске Русије, Урала, Сибира, Далеког истока, Средње и Централне Азије, Кавказа, Ирана, Индије, Нове Гвинеје, поларних региона и других области.

Новембра 2009. године, за Председника Руског географског друштва изабран је Сергеј Кужегедович Шојгу, а формиран је и Савет покровитеља којим председава Председик Русије Владимир Владимирович Путин.

Дана 17.10.2016. године, у Свечаној сали Ректората Универзитета у Београду одржана је свечаност поводом званичног отварања Развојног центра Руског географског друштва у Србији.

 

Галерија

[widgetkit id=84]