Посета руских професора и уметника Суботици 13. априла

У складу са добрим односима нашег Друштва са другим друштвима српско-руског пријатељства (овај пут са сомборским), нашим члановима пружила се могућност да угосте групу руских уметника и професора који су гостовали на Сомборским Данима руске културе. То је група познатих професора са Петербуршког унивезитета коју је предводио професор Валериј Александрович Ледњов, руководилац катедре за цртеж Руског државног педагошког универзитета „Александар Иванович Херцен“.

Поред њега наши гости су биле и Алевтина Безгрешнова Михајловна, професор Дечије  уметничке шкoлe Колпинског рејона Санкт Петрбурга, Аљона Васиљевна Александровна-уметница, магистар историје уметности и доцент на катедри за цртеж Руског државног педагошког универзитета „Александар Иванович Херцен“ и Анатолиј Викторович Пантелејев -Начелик информационо-архивског одјела Филолошког факултета Државног универзитета у Санкт Петербургу и доктор културологије Лариса Никифорова.

Дружење са овом уметничком групом започело је дан раније у сомборској згради Жупаније где је део наших чланова присуствовао веома интересантном предавању професора Алевтине Безгрешнове , о архитектури и најпознатијим грађевинама и деловима Санкт Петерсбурга као сликарским мотивима ових сликара са пројекцијама најрепрезентативнијих остварења њиховог стваралаштва и предавању Анатолија Викторовича Пантелејева о савременим руским писцима, сликарима, режисерима и глумцима последњих неколико деценија, од којих је он већину и лично познавао и о којима је издао посебну монографију са многим веома важним подацима.


Обзиром на обиман програм наших гостију који су претходних дана посећивали музеје по Сомбору, Новом Саду, Опленцу, фрушкогорске манастире и друге знаменитости наше земље, у Суботици су уважени гости после посете и обиласка Градске куће и њене Велике већнице одлучили да се друже са нашим члановима у просторијама нашег Друштва и постану чланови Друштва „Св. Александар Невски“. Након упознавања наших чланова са радом и дужностима високе просветно-уметничке делегације из Петерсбурга и основних информација о нашем удружењу, сви заједно смо се подсетили најпознатијих руских и српских песама. Наиме, Анатолиј Викторович Пантелејев је и велики мајстор хармонике и врстан певач веома пријатног гласа а комплетно друштво показало је велико расположење за песму и плес.


У суботу је једна група наших чланова посетила Градски музеј у Сомбору и уживала у уметничким сликама које су у Сомбору изложили наши драги пријатељи из Санкт Петербурга.

Галерија

[widgetkit id=62]