Историчари из Курска у посети нашем Друштву

Дана 27.03.2017. наше Друштво су посетили историчари са Курског државног универзитета-Факултета за историју. Групу професора и студената постдипломаца предводила је проф. др Конорева Ирина Александровна а у наше Друштво су дошли у пратњи проф. Јелене Ветро која је са њима тог дана посетила Руско гробље и Историјски архив у Суботици.

 

Циљ доласка историчара из Курска је проучавање извора података о кретању руских избеглица током Октобарске револуције и после, као и података о совјетским војницима од којих су многи након победничког наступања совјетских армија крајем 2. светског рата остали на гробљима у Сомбору, Суботици, Београду, Јагодини…

Поред радно успешног боравка у Београду, драги гости су били пријатно изненађени понуђеним изворима историјске грађе у тој области које је већ обрађивала г-ђа Татјана Сегедичев из Историјског архива Суботица. Татјана Сегединчев је већ држала предавања у нашем Друштву о културном и привредном доприносу руских емиграната између два светска рата у Суботици а сада је јасно да чување тих традиција и даље остаје као један од главних циљева нашег Друштва.

Састанку са гостима поред председника Друштва и председника УО Друштва, присуствовало је и неколико чланова „Невског“ а разговор и атмосфера у којој смо се дружили је незаборавна и потврдила је обострану заинтересованост за зближавањем, сарадњом у области културе, посетама и сл. Размењени су мејлови а сви гости су постали почасни чланови нашег Друштва тако да су поред амбасдаора Конузина, амбасадора Чепурина, славног Никите Михалкова и других, наши чланови постали и деканица Факултета за историју Курског државног универзитета проф. др Конорева Ирина Александровна и њени сарадници.
Сви присутни се искрено надају да ће бити још прилика за сусрет са драгим гостима из Курска.

Галерија

[widgetkit id=61]