Изложба слика Игора Обухова

2. новембра 2021. године, у организацији нашег Друштва, Града Суботице и Руског дома, отворена је у вестибилу Градске куће изложба познатог руског сликара Игора Обухова.

Обухов нам долази са далеког истока Русије, из Владивостока, где ради као професор на уметничкој академији. Његови акварели и цртежи на веома поетичан начин приближавају гледаоцу дух далекоисточног руског приморја и лепоте загонетног истока Русије. Они који први пут виде његове слике доживљавају га као нашег сликара јер је својом поетиком наслоњеном на руску бајку и  традицију постигао универзалност коју сви љубитељи уметности доживљавају као своју. Обухов има и велико интернационално искуство и велики опус посвећен лепотама Владивостока и Далеког Истока.

Изложба је прво постављена у Руском дому, потом у Новом Саду, а сада, по договору са руководством нашег Друштва, у Суботици. Отварању је присуствовала представница Одељења за образовање у Руском Дому Олесја Бабенко. Присутнима се прво обратила председница нашег Друштва Алла Бартошић и дала неке основне податке о Владивостоку и том региону Русије који излази на Тихи океан а близу Северне Кореје, Кине и Јапана. Потом се присутнима, у име градоначелника Суботице, обратио Сава Стамболић и истакао да је велика част да у нашем граду имамо прилику да видимо дела овако великог уметника као што је Игор Обухов. Стамболић је подсетио и на историјске везе Срба и Руса и у постављању далекоисточних граница Руског царства. Он се захвалио Руском дому на овој изложби и изразио наду да ће се сарадња Руског дома и града наставити и продубити.

Потом се присутнима обратила и Олесја Бабенко и захвалила на гостопримству нашем граду и такође изразила жељу за још јачим повезивањем Суботице са Руским домом у циљу институционалне, односно тешње и ефикасније сарадње, посебно у области културе.

Изложба Игора Обухова ће бити у вестибилу Градске куће доступна грађанима Суботице до 24.11.2021. године и овом приликом позивамо љубитеље уметности да се увере у ексклузивност ове изложбе у нашем граду.

 

Галерија

 
Joomla Extensions