Изложба "Књижевничка чета"

Дана 06.10.2021. године, у просторијама фондације „Данило Киш“, отворена је изложба „Књижевничка чета“. Изложба је отворена поводом Дана ослобођења Суботице у Другом светском рату, а посвећена је свим совјетским поетама и писцима који су се борили за отаџбину са пером и блокчићем,  али често су узимали у руке и оружје да помогну војницима или замене рањеног или убијеног војника.

Војни дописници су били живи сведоци Великог Отаџбинског рата и захваљујући њиховим извештајима људи су имали могућност сазнати шта се дешава на фронтовима. На десетинe новина је свакодневно обавештавало совјетске грађане о најновијим дешавањима на фронтовима. Путем новина „Правда“, „Известија“, „Комсомољскаја правда“, „Краснаја звезда“ и других, путем плаката „Окна ТАСС“ и путем радија су преношени прегледи премештања совјетских и противничких трупа. Хиљаде репортажа, бележака, обраћања и прогласа чинили су целовиту информациону слику која је подизала дух бораца, али и обичних људи.

Ову изложбу су приредили Руски дом из Београда, покрет „Бесмртни пук“, међународни центар за очување и истраживање културно-историјског наслеђа источне Европе „Меморијал“ и друштво новинара Војводине.

Подршка града овом догађају није изостала, а самом отварању је присуствовао заменик градоначелника Сава Стамболић. Он је врло компетентно и интересантно говорио о писцима из „Књижевничке чете“.

Отварању изложбе присуствовао је и Петар Кочић – председник друштва новинара Војводине и уједно координатор „Бесмртног пука“ за Нови Сад.

Велики допринос отварању изложбе дао је Драган Мишић – координатор „Бесмртног пука“ у Суботици и потпредседник Друштва српско-руског пријатељства „Александар Невски“-Суботица, а чланови нашег Друштва су примили активно учешће у постављању и отварању изложбе, као и увек кад је реч о активностима који се тичу српско-руских односа, сарадње са Руским домом у Београду а и свих активности „Бесмртног пука“ у Суботици.

 

Галерија

 
Joomla Extensions