Обележен Дан ослобођења Суботице у Другом светском рату

Полагањем венаца код Споменика жртвама фашизма и Спомен-комплекса палим црвеноармејцима на православном гробљу у Дудовој шуми, 10.10.2023. године, обележен је Дан ослобођења Суботице у Другом светском рату.

Венце су положиле бројне делегације, међу којима су градоначелник Суботице Стеван Бакић, први секретар Амбасаде Русије у Србији Станислав Љупин, начелник Севернобачког управног округа Бојан Шоралов, чланови организација СУБНОР-а из различитих градова Војводине, представници Јеврејске општине, чланови комунистичке партије Суботице, представници удружења ратних војних инвалида, невладиних организација и политичких партија.

Друштво српско-руског пријатељства "Александар Невски" од свог оснивања сваке године учествује у овом обележавању.

Градоначелник града Стеван Бакић рекао је да је 10. октобар један од најзначајнијих датума у ​​историји Суботице, истичући да су на данашњи дан пре 79 година, у сарадњи са војницима Црвене армије, борци Суботичког партизанског одреда и Народноослободилачке војске Југославије ослободили Суботицу од фашистичких окупатора.

Код Споменика жртвама фашизма, гимназијалци су читали песме српских песника о рату а код Спомен-комплекса палим борцима Црвене армије читали су Пушкинове песме на руском језику и заједно са другим присутнима певали "Каћушу".

На Спомен-комплексу палим црвеноармејцима – борцима Трећег украјинског фронта, служен је помен херојима Црвене армије.

Галерија

 
Joomla Extensions