Суботица обележила 800 година Александра Невског

Друштво „Александар Невски“ Суботица, придружило се обележавању великог јубилеја православног света а то је 800 година од рођења Александра Невског, светитеља, војсковође и државника. Свечани програм одржан је 12. септембра, када Друштво прославља и своју славу, у Великој већници Градске куће Суботица.

Након што је хор СПЦ Св. Вазнесења Господњег из Суботице, „Св. Роман Мелод“, отпевао „Оче наш“, под диригентском палицом директорице Музичке школе Суботица Драгане Николић, пуној сали Градске куће обратила се Алла Бартошић, председница Друштва „Александар Невски“. Она је поздравила присутне суграђане и госте из других друштава српско-руског пријатељства као и кровне асоцијације војвођанских друштава „Пушкин“, извођаче уметничког програма из Суботице а посебно гошћу из Београда нашу велику уметницу Ивану Жигон. Нагласивши важност јубилеја који обележавамо, Алла Бартошић је предала реч г. Сави Стамболићу, шефу кабинета градоначелника Суботице Стевана Бакића.

Г. Стамболић је у свом излагању врло надахнуто навео све битне одлике Александра Невског које су га сврстале у једну од најзначајнијих личности руске историје и православног света уопште, који је и у великој руској националној анкети 2008. проглашен за „Име Русије“ одн. за најзначајнију личност у историји Русије. У свом излагању г. Стамболић је нагласио све битне аспекте овог јубилеја и његове важности за православље уопште наводећи и релације према данашњој ситуацији у Русији и Србији и важност повезивања прошлости и садашњости кроз споменичко наслеђе и истријско памћење великих личности које су несебично радиле, предано и хришћански служиле  интересима свога народа и битно утицале на његов идентитет. Излагање г. Стамболића о Св. Александру Невском поздрављено је бурним аплаузом.

У уметничком делу програма који је уследио наступили су Хор „Св. Роман Мелод“, студио естрадног балета омладинског културно-уметничког центра „Мон Мираж“ кореографа Олге Пугачове, Ивана Жигон, плесни студио „Олена“ кореографа Олене Вуковић, дуо Милена Радовић (виолончело) и Козма Прем (клавир), Алла Бартошић са рецитацијом песме Богдана Филатова„Александар Невски“. Након бурно поздрављеног уметниког програма у коме је срца публике посебно дирнула Ивана Жигон са својим прелепим поетско-музичким тачкама, праћеним занимљивим детаљима из Русије који су емитовани на видео-биму, отпевана је и једна заједничка „Каћуша“. Комплетан програм био је врло лепо прихваћен од публике.

Друштво је веома поносно што је прослава овог великог јубилеја веома успела и што су наше жеље да се јубилеј достојно обележи, праћене разумевањем и подршком локане самоуправе.

Галерија

 

Joomla Extensions