Пројекција документарног филма „75 година после“ и посета директора Руског дома Суботици и нашем Друштву

Дана 02.06.2021., Суботицу и наше Друштво „Александар Невски“ посетио је и нови директор Руског Дома у Београду Евгениј Баранов, са својом сарадницом, шефом Одељења за образовање у Руском Дому Олгом Голубјевом, поводом свечане промоције филма „75 година после“.

Представнике Руског Дома у центру града дочекали су: председница друштва Алла Бартошић, председник УО друштва Голуб Караман и заменик председника УО Милован Радовић. Директора Руског Дома са сарадницима и представнике нашег друштва примио је градоначелник Суботице г. Стеван Бакић са својим сарадником г. Срђаном Самарџићем. У врло пријатној и конструктивној атмосфери разговор се водио о могућностима сарадње Града Суботице и Руског дома у светлу традиције и пријатељских односа наших народа и држава, а у том смислу и о повратку руског језика у наше школе. На предлог нашег градоначелника, начелно је договорен институционализован приступ решавању тих циљева преко будућег протокола о сарадњи и укључивања ресорних министарстава надлежних за ту област, као и стручног дела градске власти надлежног за образовање и културу. Тиме би се динамика реализације договора и прописи ефикасније и боље пратили.


Након пријема код градоначелника, гости су уз присуство стручних водича и чланова нашег друштва обишли и разгледали Градску кућу и Синагогу и показали велико задовољство и дивљење тим бисерима архитектуре и уметности.


Пројекција филма у Великој сали Градске куће почела је у 18 часова уз присуство већег броја грађана, градских посленика у култури, љубитеља филма, породице Капор и чланова других удружења. Поред њих, пројекцији су присуствовали и представници других дрштава српско-руског пријатељства: из Сомбора – проф. др Мара Кнежевић и дипл. инж. Вељко Петричевић, из Врбаса – председник друштва „Род“ и удружења „Пушкин“, Радољуб Ускоковић и други.


Пре пројекције филма, снимљеног уз одлучујућу подршку Града Суботице, вредан рад чланова друштва и велику помоћ студија „Пипс“, посетиоцима се обратила председница друштва Алла Бартошић, објаснивши како је настала идеја да се јубилеј победе над фашизмом обележи документарцем одн. сведочењем нашег суграђанина Драгољуба Капора.


Потом се присутнима обратио и представник градоначелника, посланик Градског већа г. Срђан Самарџић и врло је надахнуто говорио о потреби чувања наше антифашистичке традиције и братских односа између српског и руског народа.


Г. Самарџић је изразио и своју захвалност Руском дому и нашем друштвву „Александар Невски“ на гајењу и очувању традиција антифашистичког рата 1941-1945.


У краћем уметничком делу програма, наступили су: наш реномирани хор СПЦ „Свети Роман Мелод“, Тања Гутеша рецитујући песму К. Симонова „Чекај ме“ и новооснована балетска група руских сународница „Радуњушка“ кореографа Олге Пугачове.

 
Пројекција документарног филма у трајању од 18 минута праћена је са великом пажњом и поздрављена дугим аплаузом, а представници нашег друштва и студија „Пипс“ примили су многобројне честитке од појединаца, културних посланика и медија.


Директор Руског дома, г. Баранов је био веома дирнут садржајем филма и срдачно се захвалио свима који су учествовали у његовој реализацији.

 
Овом приликом изражавамо и посебну захвалност свим медијима у нашем граду, који су веома пажљиво и темељно пропратили комплетну манифестацију и афирмативним приказима дали подршку нашем раду. Такође, посебну захвалност дугујемо Татјани Сегединчев из Историјског архива Суботице за предочавање најважнијих историјских чињеница за период 1941.-1945. г. и податке  о споменицима ослободиоцима у нашем граду.

 

Фото

 

 
Joomla Extensions